Det har under åren skrivits en hel del artiklar och reportage om Tylösands och Tyluddens särpräglade historia. Här finns några av dem samlade.
Gamla foton från 40-talet
”Kim Novak badade aldrig i Genesaret sjö” heter en känd roman. Huruvida detta stämmer eller ej må vara osagt. Däremot vet vi med säkerhet att vår samtida svenska stjärna Alice Babs var i Tylösand. Det har vi bildbevis på. Stort tack till familjen Martinsson, stuga 108 som hade de här bilderna i sina gömmor. Ett stort tack också till Anders Svensson, stuga 451, för din insats att digitalisera dessa gamla foton, så att fler kan ta del av dem.
Gamla filmbilder
Filmarkivet är ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet och Kungliga biblioteket. Filmen ”Från glada laxars land”, inspelad 1939. Den visar ”stadslivet i Halmstad före kriget, ett avsnitt från cykelfabriken Rex, där man tillverkar pedalhästar med handmålade fartlinjer. Samt bilder från Laholm och Tylösand, där infödingar lever på lika delar lantbruk och sommarturister lika delar salta bad och söta flickor”
Aktuellt i politik och samhälle
– tidningsartikel från 1/8 1961
När familjen Granqvist i stuga 157 röjde på vinden, hittade man en gammal tidning från 1961. Den innehöll en intressant artikel om Tylösand. Mest om hotellet, men även en del om vår stugby. Vi är tacksamma att vi fick denna artikel till hemsidan, så att fler kan ta del av den.
Tältstaden – ett pittoreskt inslag
Ur boken ”Tylösand i våra hjärtan”, som utkom 2004, kommer det här avsnittet. Bokens fem författare har alla på ett eller annat sätt anknytning till Tylösand. Boken rekommenderas varmt för dig som vill läsa mer om Tylösands historia.
Om camparlivet i Tylösand
Sven Aremar var under sin levnad en välkänd profil i Halmstad, både som fritidschef och samhällsforskare. Ur hans bok ”Ur folkmun och arkiv” är denna uppsats hämtad.
En resa genom decennierna
– salta bad från 1915 till idag
Hotell Tylösand har gjort en nyutgåva av sin broschyr om Tylösands historia. Här kan du följa decennium för decennium hur det såg ut runt hotellet. En intressant sak är bl.a. att få följa badmodets växlingar. Tack till Hotell Tylösand för att vi fått lägga ut broschyren i digitalt format på vår hemsida
Gammalt foto från Tyludden
Från Länsmuseet har vi fått tillstånd till att publicerat ett väldigt intressant foto från midsommar någon gång i början av 50-talet.
Mycket unik vykortssamling
Gamla svartvita vykort från Tyludden och Tylösand finns på denna hemsida som drivs av familjen Hägertz Engstam, stuga 548. Det är bilder från en svunnen tid. Vem skickar vykort nu för tiden. Verkar som om vykorten idag nästan helt har bytts ut mot ”SMS-terhälsningar” ?
Gammalt vykort
Innan färgfototekniken slog igenom så gjordes vykort i färg genom att man helt enkelt färglade bilderna efteråt.