tyludden.se

Tyluddens fritidsby i Tylösand

Historik

Det har under åren skrivits en hel del artiklar och reportage om Tyluddens unika och särpräglade historia. Här finns några av dem samlade.


Gamla foton från 40-talet.

"Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö" heter en känd roman. Huruvida detta stämmer eller ej må vara osagt. Däremot vet vi med säkerhet att vår samtida svenska stjärna Alice Babs var i Tylösand. Det har vi bildbevis på. Stort tack till familjen Martinsson, stuga 108 som hade de här bilderna i sina gömmor

/  Ett stort tack också till Anders Svensson, stuga 451, för din insats att digitalisera dessa gamla foton, så att fler kan ta del av dem.

Gamla filmbilder från Tylösand

Filmarkivet är ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet och Kungliga biblioteket. Här finns filmen "Från glada laxars land", inspelad 1939. Den visar "stadslivet i Halmstad före kriget, ett avsnitt från cykelfabriken Rex, där man tillverkar pedalhästar med handmålade fartlinjer. Samt bilder från Laholm och Tylösand, där infödingar lever på lika delar lantbruk och sommarturister.
Och sommarturisterna av lika delar salta bad och söta flickor".

Filmen är gjord av Ragnar Johnson för Rangfilm AB 
- speltiden är 12 minuter.

/ Tipstack till Inga Appelqvist stuga 233 & Mia Karlsson stuga 441

Aktuellt i politik och samhälle - tidning från 1/8 1961

När familjen Granqvist i stuga 157 röjde på vinden, hittade man en gammal tidning från 1961. Den innehöll en intressant artikel om Tylösand. Mest om hotellet, men även en del om vår stugby. Vi är tacksamma att vi fick denna artikel till hemsidan, så att fler kan ta
del av den.

Tältstaden - ett pittoreskt inslag

Ur boken "Tylösand i våra hjärtan", som utkom sommaren 2004, kommer det här avsnittet. Bokens fem författare har alla på ett eller annat sätt anknytning till Tylösand. Boken rekomenderas varmt för dig som vill läsa mer om Tylösands historia.

Tre stycken TV-reportage om livräddarna

SVT sände sommaren 1997 tre korta reportage om livräddarverksamheten i Tylösand.

Om camparlivet i Tylösand

Sven Aremar var under sin levnad en välkänd profil i Halmstad, både som fritidschef och samhällsforskare. Ur hans bok "Ur folkmun och arkiv" är denna uppsats hämtad.

 

En resa genom decennierna - salta bad från 1915 till idag

Hotell Tylösand har gjort en nyutgåva av sin broschyr om Tylösands historia. Här kan du följa decennium för decennium hur det såg ut runt hotellet. En intressant sak är bl.a. att få följa badmodets växlingar. Tack till Hotell Tylösand för att vi fått lägga ut denna broschyr i digitalt format på vår hemsida.

Gammalt foto från Tyludden

Från Länsmuséet har vi fått tillstånd att på hemsidan
lägga ut ett väldigt intressant foto från midsommar
någon gång i början av 50-talet.


Postadress till stugägare


Exempel:
Kalle Karlsson
Tyludden, stuga XXX
302 73 HALMSTAD

Kontakta oss


  • Tyluddens Fritidsby Ekonomisk Förening
  • E-post: info@tyludden.se
  • Postadress: Box 107, 301 04 Halmstad
  • Telefon: 073-045 72 39
  • Hemsida: www.tyludden.se
  • BankGiro: 263-9896

Övrigt